22 Ağustos 2012 Çarşamba

Transfer Sezonu



Liglerin bitiminin yaklaşık olarak bir ay sonrasında başlayan transfer dönemi neredeyse futbol sezonu kadar ilgi çekmektedir. Medyanın da desteğiyle iyice artan yeni oyuncular isteği hiç sonu yokmuş gibi her gün yeni alternatiflerle genişletilmektedir. Bu arzu o kadar üst seviyededir ki müsabakaların önüne geçtiği bile olmaktadır.


Transfer döneminin son günü ligin 3. İla 4. Haftaları arasına denk gelmektedir. Takım yöneticilerinin hangi bölgelere ihtiyaçları olduklarını görmeleri açısından az da olsa katkı sağlayan bir bitiş tarihi olduğu söylenebilir ancak bu bakış açısının bütün camiaya yayılması, ilk haftalarda oynanan maçlara verilen önemin yöneldiği hedefi tek yönlü yapmaktadır. Bu durum, ilginin takımın üzerinden oyuncu adaylarına kaymasına sebep olmaktadır. Oysa ki,  ligi, atılan her adımın çok büyük önem taşıdığı bir maraton olarak değerlendirmek ve bu tarzda bir yönelimin ilerleyen haftalarda büyük pişmanlıklara ve kayıplara sebep olacağını fark etmek lazım. Çünkü mevcut kadronun yaptıklarının takımla alakalı diğer her konudan önde tutulmasının gerektiği zaman gelmiştir aslında. Takım o maçı kazanmalıdır ve herkes tüm kafasıyla bu amaca odaklanmalıdır. Transfer haberlerinin hala öncelikli durumda olması ve maç anında bile bu konudaki haberlerin takip edilmesi maalesef ki takıma zarar vermektedir. Bunun yanında yönetici statüsündeki kimselerin de akıllarında bunun bulunması taraftarların vereceği zarardan katlarca üstündür.



Ligler süresince her maç özelinde bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, galibiyet alabilmek adına takımın eksiklerini tespit edip bu yerleri doldurma düşüncesi oldukça pozitif bir düşüncedir. Bu süreçteki haftaları galibiyetlerle geçirmek ise yeni alınacak oyuncular kadar katkı sağlayacaktır. Bu dönemde maksimum olarak alınabilecek 12 puanı kazandırabilecek bir transfer çok sık rastladığımız bir durum değildir ki zaten o kalitede bir oyuncunun transferinin o tarihlere kalması daha da az rastlanan bir durumdur. Öte yandan sezona hazırlık aşaması olan yaz kampında – ki takım kimyası bu dönemde oluşur- takımla çalışmamış bir oyuncunun ihtiyaç duyacağı adapte olma ve hazır hale gelme evresi katkı sağlayacağı haftayı çok ilerilere çekmektedir. Bu nokta da hesaba katıldığında 3-4 haftalık süreçte alınacak puanların ağırlığı oldukça artacaktır.


Takımlar ligler başladıktan sonraki transfer politikalarını bu hususları dikkate alarak yapmalıdırlar. Odakta olan oyuncu arayışının sezon açıldığında biraz daha ikinci plana atılması takımlar adına çok daha doğru bir hamle olacaktır. Taraftarların da duruma bu şekilde yaklaşmaları bakış açısının değişmesine katkı sağlayacaktır. Aslında herkesin takımının iyiliğini düşündüğü reddetmek mümkün değildir ancak takımının iyiliğinin ne olduğu doğru teşhis edilmelidir.

Hiç yorum yok: