30 Temmuz 2012 Pazartesi

Yine Mi Hüsran ?





2008 yılının Temmuz ayında Liverpool menajeri Rafael Benitez, çoğu kesim tarafından eleştirilen bir transfere imza attı: Robbie Keane… 20 milyon Euro harcanan ve Liverpool’un makus kaderini değiştirmesi beklenen bu transfer – en azından böylesine bir bütçe o donanımda bir oyuncuya harcanmalı- Crouch ve Voronin ’in  gidişinden sonra Torres ‘e partner olacaktı. Rafael Benitez o dönemlerde, hatta genelde yaptığı transferle ve bu transferlerin katkılarıyla ön planda olan bir isimdi. Ne kadar üst düzey olduğu rahatlıkla tartışılabilecek Keane ‘in göstereceği performansın belirsizliği “ Benitez sevmeyenlerin” iştahını kabartmıştı. Robbie Keane de 6 ay süren Liverpool tecrübesinde tam da bu kitlenin istediği gibi vasatın da altında bir performans sergileyerek eski takımı Tottenham ‘a 12 milyon euroya geri dönüyordu. Hem Liverpool hem de dünya futbol tarihinin transfer fiyaskoları arasında yerini alan Keane, menajeri Benitez ‘in de suyunu iyice ısıtmıştı.
                

22 yıldır Premier Lig Kupasına ulaşamayan ve de yakın zamanda ulaşması çok zor gözüken Liverpool bu süre içerisinde 1992, 2001 ve 2006 yıllarında FA Cup, 2001 yılında UEFA Kupası ve 2005 yılında Şampiyonlar Ligi Kupasını kazandı. Efsane takımlar statüsünde bir kulüp olan Liverpool takımının taraftarını asla tatmin etmeyecek bir künye olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu başarısızlığın çok fazla sebebi vardır ancak transfer stratejileri bizim görebileceğimiz faktörler arasında en dikkat çekicisidir.
                


Bu problemin en belirgin iki örneğinden biri Keane ise diğeri de 31 Ocak 2011 ‘de, ara transfer döneminin son gününde, en pahalı İngiliz( 35 milyon pound) sıfatını da kazanarak Newcastle ‘dan Liverpool ‘a geçen Andy Carroll ‘dır. Aynı gün Chelsea ‘ye flaş bir bonservisle( 50 milyon pound) geçen Torres ‘in yerini doldurmasıydı tabi ki de ondan beklenen. Bu transfere, Torres’in göz kamaştırıcı performansının kim olsa altında kalır düşüncesiyle yaklaşmak ödenen  rekor ücreti hiçe saymak olacaktı. Carroll ‘ın sakatlıklarla dolu ve vasatın altında olan performansı bu tarz soru işaretlerinin hiçbirinin oluşmasına izin vermeden kesin yargıyı oluşturmuştur: Yine bir hüsran.  

                
Carroll transferinin de sonunun Keane Transferi gibi mi olacağı bu transfer döneminde en çok tartışılan konuydu. Kiralık mı gidecek yoksa geldiği rakamla alakası olmayan bir rakama mı gidecek diye tartışılırken Brendon Rodgers Carroll ‘ın takımda kalacağını açıkladı. Carroll ‘ın akıbeti ne olursa olsun yine aynı şekilde Liverpool ve dünya futbol tarihinin transfer fiyaskoları arasında olacakatır.

Hiç yorum yok: