3 Temmuz 2012 Salı

Ispanya Ispanya Ispanya



Spain-Euro-2012-Champions-Spain-vs-Italy-Euro_2788582.jpg
Ukrayna-Polonya isbirliginde duzenlenen 2012 Avrupa Sampiyonasi 1 Temmuz gunu oynanan Ispanya - Italya finali ile sona erdi ve Ispanya bir kez daha mutlu sona ulasmayi basardi. Sampiyon Ispanyadan konusmadan once turnuva hakinda bazi onemli detaylara deginmek istiyorum.

Dunya futbolunun en prestijli ikinci turnuvasi olan Avrupa Sampiyonasi sayesinde yine muthis bir futbol resitaline tanik olduk. Tamamiyle futbol dolu bu 3 haftalik periyotta pek cok tahminimizde hakli cikarken birbirinden farkli surprizlere de tanik olduk. Tabiki en buyuk surpriz Almanya'nin yari finalde elenmesi oldu. Turnuva oncesi Ispanya ile favoriligi paylasan Panzerler turnuva esnasinda gosterdikleri performans ile Ispanya'nin bu sene onune gecebilecegini dusunmemize neden oldu. Hepimiz bir Almanya-Ispanya finalini cok oncelerden ongorurken, pek coklarinin gruptan cikma sansi bile vermedigi, eski gunlerini arayan Italya yari finalde bir futbol mucizesi veya bir baska deyisle bir Balotelli mucizesi ile Almanlari eledi ve finalde Ispanya'nin rakibi oldu. Ancak Ispanya, Italyanlarin daha fazla surpriz yapmasina izin vermeden net bir skorla rakiplerini eleyip Sampiyonluga ulasti.

tumblr_m5gp8cmtva1qanbiyo1_1280.jpg

Turnuvada gol kralliginda muthis bir yaris yasandi. Tam alti oyuncu (Torres, Mandzukic, Balotelli, Ronaldo, Mario Gomez, Dzagoev) atiklari ucer golle gol kralligini paylasti. Andres Iniesta turnuvanin en iyi oyuncusu secilirken bu unvani da 2008'de en iyi oyuncu secilen takim arkadasi,yoldasi Xavi'den almis oldu. Turnuvanin 23 kisilik kadrosu bir baska deyisle en iyileri su sekilde siralandi.

Kaleci = Casillas(ISPANYA) - Neuer(ALMANYA) - Buffon(ITALYA)

Defans = Pique (ISPANYA) - Ramos (ISPANYA) - Alba (ISPANYA) - Lahm (ALMANYA) - Coentrao (PORTEKIZ) - Pepe (PORTEKIZ)

Orta Saha = Iniesta (ISPANYA) - Xavi (ISPANYA) - Alonso (ISPANYA) - Busquets (ISPANYA) - Pirlo ( ITALYA) - De Rossi (ITALYA) - Khedira (ALMANYA) - Mesut Ozil (ALMANYA) - Gerrard (INGILTERE)

Forvet = Fabregas (ISPANYA) - Silva (ISPANYA) - Ronaldo (PORTEKIZ) - Balotelli (ITALYA) - Ibrahimovic (ISVEC)

pb-120701-spain-cannon.photoblog900.jpg

Ve Sampiyon Ispanya... Son alti yilda duzenlenen 3 buyuk turnuvayi da kazanan Ispanya futbol tarihinde bir ilke imza atmis oldu. 2008 yilinda Avrupa Sampiyonasi'ni, 2010 yilinda Dunya Kupasi'ni ve 2012 yilinda yani bu yil da yine Avrupa Sampiyonasini kazanan Ispanyollar su ana kadar bilinen en iyi milli takimlardan biri olan ve 2 kez ust uste Dunya Kupasi'ni kazanan (1958-1962) Pele'nin Brezilya'sina da meydan okuyacak bir basari elde etti. 

6 yil once temelleri atilan ve Guardiola-Xavi-Iniesta uclusunun basini cektigi Barcelona ekolunden temellenen Ispanya Milli Takimi pasa dayali futbolu ve cogu zaman kabaca 4-6-0 seklinde tanimlanabilecek forvetsiz oyun dizilisi ile Barcelona'ya ne kadar bagli oldugunu gosterdi. Oyun sekli Barcelona odakli olsa da onceki iki turnuvaya nazaran kadroda diger takimlarin ozellikle Real Madrid'in etkisini de net bir sekilde gorebiliyoruz. Takim Xavi-Iniesta uzerine kurulu ama Casillas'in kaledeki inanilmaz performansi, Alonso'nun dengeli futbolu ve Torres'in golleri takimin tamamiyle de Barcelona'ya bagli olmadigini gosterdi. Onceki iki turnuvada "Messi'siz Barcelona" seklinde tanimlanan Ispanyollar bu seneki adi olmasi gerektigi gibi tam olarak "Ispanya Milli Takimi"ydi.
147531379.jpg

Dunya futbolunu adeta domine eden Ispanyollar simdiden gelmis gecmis en iyi milli takim olarak anilmaya basladi bile. Ancak simdi onlerinde cok onemli bir hedef var, Brezilya'da duzenlenecek 2014 Dunya Kupasi. Hulk-Pato-Ganso ve Neymar gibi cok onemli isimlerle kendi evlerindeki turuvaya Brezilya'nin bomba gibi gelecegi ve net favori olacagi kesin. Almanya'nin her turnuvada oldugu gibi yine guclu bir kadroyla bu turnuvada da onemli br favori olarak katilacagini soyleyebiliriz. Brezilya, Almanya ve imkansizi basarmayi hedefleyen Ispanya'nin yanina Messi'nin Arjantin'nini ve Ronaldo'nun Portekizi'ni de ekleyince gorup gorebilecegimiz en iyi turnuvalarsan biri olabilecegini soyleyebiliriz. Konuyu tekrar Ispanya'ya getirmek gerekirse, Ispanya'nin bu turnuvayi da kazanmasi halinde Dunya futbol tarihini yeniden sekillendirecegini ve basligini da su sekilde koyabilecegini kesin olarak soyleyebiliriz ... Ispanya Ispanya Ispanya.

Hiç yorum yok: