28 Haziran 2012 Perşembe

Güzel Futbol





Çeyrek final maçlarına baktığımızda sürpriz bir sonuçla karşılaştığımızı söyleyemeyiz. Maç maç değerlendirildiğinde “kazanacak” denen takımlar kazandı ve yarı finale gelindi. Turnuva öncesindeki yüksek ihtimalli çeyrek final takımlarının çeyrek finalde yer almadığı gibi yarı finalist takımların da yarı final de bulunması EURO 2012 dahilinde oynanan futbollar öncesinde olasılık dışı görünmekteydi. Ancak en iddialı adaylar Almanya ve İspanya dışında Portekiz ve İtalya ‘nın şampiyonada oynadıkları futbol herkesin takdirini kazandı turnuva öncesi hiç şans verilmediği gibi.
       

Dün oynanan ve ilk finalisti belirleyecek Portekiz – İspanya maçında Portekizli çalıştırıcı Paulo Bento bizlere orta saha baskısının nasıl yapılacağını gösterdi. Pası atan adama ve ya pası alacak adama değil de pas yollarını kapatmaya yönelik uygulanan pres alışılan İspanya ‘yı izlememize engel oldu. Yıllardır forvet sıkıntısı çeken Portekiz ‘in bu sorununun devam etmesine Ronaldo ‘nun gereğinden fazla sorumluluk almaya çalışması da eklenince skoru yakalayamadılar.
        


Statik bir forvet olan Negredo tercihi İspanya ‘nın golu bulmasını engelleyen bir faktör olarak değerlendirilebilir. Akıcı bir pas trafiğine dayanan futbol felsefelerinde kanat organizasyonlarından çok ortadan savunma arkasına kaçan forvet oyuncusunu bulma ve hatta forvet oyuncusu kullanmadan sadece paslarla rakip savunmayı geçme gibi stratejiler bulunuyor. Yan toplarla etkili olabilecek, ağır bir atak oyuncusu bu bağlamda engel teşkil etmektedir. Maçın ikinci yarısında Fabregas ‘ın oyuna girmesinin dengeleri İspanya lehine değiştirdiğini söyleyebiliriz ancak turnuva boyunca sürekli denenen bu taktiğin en büyük sıkıntısı gole bir türlü ulaştıramamasıdır. Çok organize ve kaliteli bir savunma hattı ile birlikte dünyanın sayılı kalecilerinden birine de sahip olan İspanya golü bulamasa da kalesinde de gol görmedi.
       

Maçların önem seviyesi arttıkça daha kaliteli, seyir zevki daha yüksek maçlar izlemeyi bekleyen futbolseverleri hayal kırıklığına uğratan bir oyun oldu ilk yarı final maçı. Futbolsuz geçecek iki aya son iki maç kalmışken tek isteğimiz adına yakışacak cinsten güzel maçlar izlemektir. Herkes bu gibi maçlarda önemli olanın turu geçmek olduğunun bilincinde ancak yine de beklenti içerisine girmemek imkansıza yakın. Umarız ki bu akşam oynanacak maç seyricilerin bu isteklerini karşılayabilir.

Hiç yorum yok: