4 Haziran 2012 Pazartesi

İspanya EURO'12



İspanya; Çek Cumhuriyeti, İskoçya, Litvanya ve Liectenstein’in bulunduğu I grubunu 1.tamamlayarak Euro’12 ye direk katılmaya hak kazandı. İspanya turnuvada İtalya, İrlanda ve Hırvatistan ile C grubunda mücadele edecek.

Avrupa Şampiyonası Geçmişi

Katıldığı Yıllar    = 1964 – 1980 – 1984 – 1988 – 1996 – 2000 – 2004 - 2008
Şampiyon           = 1964 - 2008
Final                     = 1984
Yarı Final             =

Takım Kadrosu

Kaleci                   = Casillas (REAL MADRİD) – Valdez (BARCELONA) – Reina (LİVERPOOL)

Defans                = Pique (BARCELONA) – Sergio Ramos (REAL MADRİD) –Arbeloa (REAL MADRİD) – Albiol (REAL MADRİD) – Juanfran (A.MADRİD) – Alba (VALENCİA)

Orta Saha            = Xavi (BARCELONA) – İniesta (BARCELONA) – Fabregas (BARCELONA) – Busquets (BARCELONA) – Xabi Alonso (REAL MADRİD) – Martinez (A.BİLBAO) – Mata (CHELSEA) – David Silva (M.CİTY) – Cazorla (MALAGA) – Navas (SEVİLLA)

Forvet                 = Torres (Chelsea) – Llorente (A.BİLBAO) – Negredo (SEVİLLA) - Pedro (BARCELONA)

Teknik Direktör = Vicente Del Bosque

Öne Çıkan İsimler

İker Casillas = Milli takımın en tecrübeli ve en fazla forma giyen oyuncusu İker Casillas Euro’12 de takımının kaptanlığını yapacak. Dünya’nın tartışmasız en iyi birkaç kalecisinden biri ki benim kişisel fikrim şu anda en iyisi olduğu yönünde. 13 yıldır hem Real Madrid’in hem de İspanya milli takımının kaleciliğini yapıyor. Bu yıl da harika bir sezon geçirdi ve takımının lig şampiyonluğunda önemli bir rol üstlendi. İspanya için her hangi bir maçta işler ters giderse tek başına maçı kurtarabilecek yeteneğe ve motivasyona sahip. Her turnuvada olduğu gibi bu turnuvada da adından fazlasıyla söz ettireceği kesin.

Gerard Pique = Barcelona’ya geldiğinden beri yükselen grafiği ve hep üstüne koyarak oynaması onu şu günlerde Dünya’nın en iyi savunmacıları arasına aldı. 25 yaşında olmasına rağmen müthiş bir tecrübeye sahip ve fiziksel anlamda da sınırları zorluyor. Bu sezon Barcelona’da yeri geldi tek başına stoper oynadı. Topu oyuna sokmadaki becerisi pasa dayalı futbol oynayan İspanya milli takımı için çok önemli.

Xavi = Turnuvanın en teknik oyuncusu olarak tanımlayabileceğimiz Xavi mental açıdan da müthiş bir olgunluk içinde. Kariyerinin son dönemecine giren yıldız futbolcu İspanya milli takımının en iyisi konumunda. İspanya her ne kadar müthiş yeteneklere sahip olsa da herkes Xavi’nin ayağına bakacak bu turnuvada. Del Bosque de takımı haliyle Xavi’nin üstüne kuracaktır. İnanılmaz pasları, oyunu okuma ve kurma becerisi gibi üst düzey yetenekleri ile sadece takımını değil bütün bir maçı kontrolü altına alabilir. İspanya’nın oynayacağı her maç hem tempo hem de skor anlamında muhtemelen Xavi nasıl isterse öyle şekillenecektir.

İniesta = Xavi için söylenebilecek herşeyi İniesta için de rahatlıkla söyleyebiliriz. Yıllardır Xavi ile birlikte oynayan Katalan yıldız, Xavi bıraktığında hem İspanya’nın hem de Barcelona’nın Xavi’si olacağı kesin. Aralarındaki muhteşem uyum hem onları hem de takımlarını inanılmaz yerlere getirdi ve getirmeye de devam ediyor. Dünya’nın gelmiş geçmiş en iyi ikilisi olarak sayabiliriz kendilerini . Xavi’nin üstlendiği oyun kurucu rol İniesta’yı biraz daha ofansif anlamda rahatlatıyor ve daha çok gole dönük oynamasını sağlıyor. Forvet sıkıntısı çeken İspanya’da İniesta bu sorunu çözmede önemli rol oynayabilir.

Torres = Müthiş yeteneklere ve altın bir kariyere sahip olan Torres tam da turnuva öncesi çok kötü birsezon geçirdi. Özellikle sezon başındaki performansıyla İspanya milli takımına çağrılamayacak haldeydi. Ancak sezon sonunda biraz da olsa gol atmaya başlaması ve takımının Şampiyonlar ligi şampiyonu olması onun özgüveni ve motivasyonu için çok önemli. Forvetler için çoğu zaman yeteneklerinden çok mental özellikleri öne çıkar. Fernando Torres yetenekleriyle tartışılmayacak bir oyuncu ama mental açıdan kendini toparlayamazsa kötü geçen bir sezonu hüsranla bitirmek zorunda kalır. Ancak özgüvenini toparlar ve sadece gol atmaya başlarsa hem kendini hem de İspanya’yı yine zirveye çıkarır.

Llorente = A.Bilbao’nun istikrarlı golcüsü Llorente bu yıl da çok başarılı bir sezon geçirdi. Toplamda 29 gol atan yıldız oyuncu takımıyla da Avrupa Ligi finali oynadı. D.Villa’nın yokluğu ve Torres’in belirsizliğinde İspanya için altın değerinde bir forvet. Oyun tarzı olarak top tutma becerisiyle İspanya’nın pas trafiğini bir hayli pozitif etkileyecektir ancak takımın temposuna kendisini uydurması gerekiyor. Ceza sahasına geçip orta beklerse yanlış bir hamlede bulunmuş olur zira İspanya kanatlardan ziyade orta alandan ilerlemeyi tercih eden bir takım. Del Bosque – Xavi – Llorente üçlüsü arasında iyi bir uyum olması Llorente’yi gol krallığına bile taşıyabilir.

Genel Değerlendirme

Son iki büyük turnuvayı hem oyun hem de skor anlamında domine eden İspanya,98 ve 2000’de kupaları alan ancak sonrasında hüsrana uğrayan Fransa gibi bir duruma düşmek istemiyor. Takım kadro kalitesi son seviyelerde. Del Bosque taktik anlamında takımı yine Xavi – İniesta üstüne kuracaktır. Kadrodaki orta saha bolluğundan da anlaşılacağı gibi yine bol paslı ve oyuna hakim bir İspanya izleyeceğimiz kesin. İspanya turnuvanın en büyük favorilerinden biri ancak bazı eksikleri var. Puyol ve David Villa’nın sakatlıklarından dolayı turnuvada olamayacak olmaları İspanya açısından büyük bir dezavantaj. Villa’nın sakatlığı ve Torres’in formsuzluğunda forvet hattında ciddi bir sıkıntı var. Del Bosque bu sıkıntıyı gole dönük orta saha oyuncuları Mata, Silva, Cazorla ve Navas gibi isimlerle aşmaya çalışacaktır. İspanya turnuvanın en geniş kadrosuna özellikle de orta sahasına sahip. Del Bosque’nin bu konuda yapacağı seçimler İspanya’nın da turnuvada kaderini belirleyecek. Euro’08 ve 2010 Dünya Kupası’nın ardından bu kupada da zafere ulaşılması halinde İspanya, Pele’li yılların Brezilya’sına rakip olacak bir takım haline gelecektir.

Hiç yorum yok: