13 Aralık 2012 Perşembe

Antrenör Takımı



Barcelona ‘nın başındayken kazandığı kupalar ve kırdığırekorlarla her zaman gündemde olan Guardiola, şu günlerde ailesiyle Amerika ‘datatil yapmaktadır ancak gündemi süslemeye de aynı şekilde devam etmektedir. Birsüre kafasını dinlemek istediğini her fırsatta belirtmesine rağmen neredeyseher gün yeni bir transfer haberini okuyoruz. Takım yöneticilerini, Guardiola‘nın bahsettiği sürenin ne kadar olacağının bilinmemesi mi umutlandırıyor yoksaonu o kadar çok istiyorlar ki bir ihtimal diyip tekliflerini her geçen gün yineliyorlarmı onu bilemeyiz ancak taliplerinin çok olduğu su götürmez bir gerçektir.

Künyesinde bulunan başarılara şöyle bir baktığımızda neredeyseimkansıza yakın bir tabloyla karşılaşıyoruz. 2 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 3La Liga şampiyonluğu, 2 Süper Kupa, 2 Kral Kupası ve de 3 İspanya Süper Kupası kazanmayıbaşaran 41 yaşındaki Guardiola bu başarılara 4 sezonda ulaştı. Barcelona B ‘yibir sene çalıştırdıktan sonra Rijkaard ‘ın yerine takımın başına getirilmiştive teknik direktörlük geçmişi sadece bu 5 seneden oluşmaktadır. Tecrübe, tabiki de sadece yıllarla oluşmaz ancak sadece kazanılan kupalardan kaynaklandığınısöylemek de hiç sağlıklı olmayacaktır. Bu temelden yola çıkarak düşündüğümüzdeyöneticilerin takımlarının başına “tecrübeli” teknik direktörleri getirmeyiamaçlamaları mantıklı bir yol olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü farklı takımlarlabaşarılara ulaşmış isimlerin takımınızı kupalara ulaştırması daha kuvvetli birolasılıktır.


Yukarıda çizdiğim teknik direktör portresine baktığımızdaGuardiola ‘nın bu tanımlamaya tam anlamıyla uyduğu söyleyemeyiz. İçindeyetiştiği, son yılların en dominant ekolüne kazandırdığı kupalar onu inanılmazbir “ekol” teknik direktörü yapmaktadır ancak farklı yapılardaki ve yabancısıolduğu ekiplerde yapabilecekleri hakkında soru işaretlerini de doğurmaktadır.Sadece bu açıdan baktığımızda özellikle güçlü sermayeler tarafından yönetilentakımların ağzını, Mourinho ‘nun daha çok sulandırmasını beklemek saçmaolmayacaktır. Her ne kadar Guardiola ‘ya göre çok fazla “eksik”leri olsa da gittiğiher farklı ligde ve her farklı takımda üst düzey başarılara ulaşmıştır ki tamolarak bu konuda bir “tecrübe”sizlikten bahsedebiliriz Guardiola adına.


Son günlerde çıkan haberler ışığında düşündüğümüzde, gelecekyaz transfer döneminde İngiltere ‘ye gitme ihtimalinin yüksek olduğunugörüyoruz tabi bir yere gidecekse. İspanya dışında pek bir yer görmeyenGuardiola ‘nın, lig yapıları oldukça farklı olan bir yere, İngiltere ‘yegitmesi acaba onun için doğru bir karar mı olacak? Özellikle Barcelona ‘nınfutbolundan çok farklı futbol oynanan bir ülkenin takımının beklentilerinikarşılayabilecek mi? Olası bir senaryo olan Guardiola ‘nın başarıya ulaşmasıdurumunda o, gerek karizmasıyla gerekse geçmişinden gelen sempatisiyle adındanyıllarca söz ettirecektir ve “farklı farklı” takımların başında “farklı farklı”kupalar kazanacaktır.

1 yorum:

büyük esnaf dedi ki...

Benim twitter adresim yok. Başka bir kişi radyoda benim adımı kullanıyor. Kendisini şiddetle kınıyorum