19 Mart 2012 Pazartesi

Bavyera Ekolu



Alman Liglerinin en başarılı ama buna rağmen en az sevilen takımı olan Bayern Munich Bundesliga’nın her zaman en ciddi şampiyonluk adayıdır. Taraftar sayısı en çok olan kulüp unvanına sahip olabilirler ancak rakip takımların taraftarlarının Munich’e duyduğu nefret kendi taraftarlarının sevgisinin katlarca üstünde. Bu duyulan nefret başarıdan gelmektedir diye düşünmek akla gelecek ilk şey de olsa durum pek öyle değil gibi gözüküyor.

Almanya’daki bütün kupaları kazanma rekorunu elinde bulunduran Munich, Bundesliga şampiyonluğu için daha iyi kadro yapısı olan daha güzel futbol oynayan takımlar da olsa her zaman en iddialı aday olmaktadır. Dortmund gibi Schalke gibi son derece başarılı takımların karşısında bile “forması” şampiyonluğa oynuyor. Tabi ki de kadro yapısı olarak daima üst düzey olsalar da bazen takımın atmosferi şampiyonluğu solumayabiliyor ama bu durumda da tabular ve yaklaşımlar devreye giriyor ve Munich iddiasına devam edebiliyor. Futbolla ilgili ilgisiz her Alman vatandaşın Munich’in en iyi takım olduğunu düşünmesi egodan ve her türlü başarılı olunma düşüncesinden oluşan bir Bayern Munich ekolu yaratmıştır.



Cumartesi günü oynanan ve Bayern Munich’in 6-0’lık üstünlüğüyle sonuçlanan Hertha Berlin maçının 24. Dakikasında bir serbest vuruş için Toni Kroos ve Franc Ribery topun başına geçmişti. Sadece skorun daha erken dakikalarda 3-0’ı bulmasının verdiği rahatlıkla ve egoyla değil yılların yarattığı ekolden kaynaklanan ego ve rahatlıkla bu iki yıldız atışı kimin kullanacağını belirlemek için “taş,makas,kağıt” oynadılar. Mahalle maçlarında görmeye alıştığımız bu sahnenin üst düzey bir lig maçında olması her futboluseveri şaşırttı. Başrolde Bayern Munich’in olduğunu ise takımları bilmeden bu olayı duyan herkes tahmin edebilir. Ligin sonu yaklaşırken her maçın final niteliği taşıdığı gerçeğinin bir kenara bırakılması “Alman disiplinine” aykırıdır ancak Bayern Munich tarzına çok uygundur.

Yaşanan bu trajikomik olay ilk bakıldığında insanı güldürüyor, üzerinde biraz daha düşünüldüğünde şaşırtıyor ve enine boyuna değerlendirildiğinde ise dehşete düşürüyor. Milyonları peşinden sürükleyen futbol tutkusunun ulaşmaması gereken ciddiyetsizlik seviyesine ulaşması en çok Bayern Munich’li yöneticilerin ve teknik heyetin ilgilenmesi gereken bir konu. Bayern Munich, ancak “alman disipili” unsurlarını da bünyesinde barındırdığında “sempatik” bir takım olabilecek.


1 yorum:

Oğuzhan dedi ki...

elber ve effenbergli kadrosu çok sempatikti bir zamanlar, bundesligadaki küçük takımların yıldızlarını transfer etmeleriyle bu sempatikliği kaybettiler benim için