30 Nisan 2012 Pazartesi

Yüksek Tansiyon

       Süper Final’ in bize sağladığı imkanlardan biri de sürekli derbi ve ya derbi niteliğinde maçlar izliyor olmamız. Bu duruma hiçbir futbolsever alışkın olmasa da her hafta tansiyonu ve önemi yüksek maçların izlenecek olması herkesi heyecanlandırmıştır. Süper Final uygulamasının futbol dışı sebeplerini bir kenara bıraksak bile sürekli derbi olmasının yarattığı gergin ortam çok da toz pembe bir tablo oluşmadığını gösteriyor.
       Tansiyonu yüksek maçlar her zaman beraberinde sertlik ve de dolayısıyla faullerle çok duran bir oyun getirmiştir. Yüksek tansiyondan kaynaklanan fauller arttıkça tansiyon iyice artmaktadır ve futbol ikinci plana atılmaktadır. Oyunun çok durması sadece takımların istedikleri futbolu sahaya koymalarını engellemekle kalmaz onların moral motivasyon seviyelerini de oldukça düşürür. Bu durum kart sayılarını da direk olarak negatif yönde etkiler. Sertlik seviyesinin ne kadar çok arttığını Pazar günü oynanan Fenerbahçe-Beşiktaş maçındaki kart sayılarından rahatlıkla anlayabiliriz. İlk 11’de sahaya çıkan Beşiktaşlı futbolcuların 9’u sarı kart gördü ki bu rakam görmeye hiç alışık olmadığımız bir rakam.


       Böylesine gergin bir havada geçen maçlar doğal olarak futbolcular üzerinde de psikolojik bir etki yaratır. Takımlarda yüksek tansiyonlu maçlara alışkın futbolcular çoğunlukta da olsa bu sene yaşanan heyecanın çok farklı oluşu, futbolcular üzerinde oluşacak etkinin de farklı olmasına neden olur. Maçların taşıdığı önem ne olursa olsun bir derbi maçının oynanıyor olması diğer tüm faktörlerin unutulup sadece galibiyeti isteyen gergin bir oyun izlememize neden oluyor. 4.lük dışındaki bütün derecelerin başarı sayılabileceği bir ortamda bulunmamız da bunlara eklenince bütün bir hafta sonunda sadece futbolun yaşanmasına şaşırmamak gerekir.      
       Bu sene farklı bir atmosferle oluşturulan şampiyonluk yolu, zafere ulaşan takım için sevindirici olacaktır elbette ancak bu yolun kalıcılığıyla ilgili sahip olunan şüpheler iyice değerlendirilmelidir. Şöyle bir baktığımızda neredeyse hiçbir avantajı olmayan bu oluşumun her geçen gün yeni bir dezavantajının fark edilmesi umarız ki herkesin kafasında bir soru işareti oluşturabilir.

1 yorum:

yoldy35 dedi ki...

Yazılarınızı gityat.com ' da paylaşabilir, kendi kanalınızı oluşturabilirsiniz. Sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.