3 Haziran 2012 Pazar

İngiltere EURO '12




 Karadağ, İsviçre, Galler ve Bulgaristan’ın bulunduğu gruptan birinci olarak çıkan İngiltere, EURO 2012 ‘ye direk katılmaya hak kazandı. Turnuvada Ukrayna, İsveç ve Fransa ile birlikte D grubunda mücadele edecek.

AVRUPA ŞAMPİYONASI GEÇMİŞİ:

Katıldığı Yıllar : 1968 – 1980 – 1988 – 1992 – 1996 – 2000 – 2004
Şampiyon : -
Final : -
Yarı Final:  1968 - 1996

KADROSU:

Kaleci: Joe Hart (MAN. CITY), Robert Green (WESTHAM UTD), Jack Butland (BIRMINGHAM)
              
Defans: Glen Johnson (LIVERPOOL), Ashley Cole (CHELSEA), Gary Cahill (CHELSEA), John Terry (CHELSEA), Leighton Baines (EVERTON), Joleon Lescott (MAN. CITY), Phil Jones (MAN. UTD), Phil Jagielka (EVERTON)
              
Orta Saha:Steven Gerrard (LIVERPOOL), Scott Parker (TOTTENHAM), Jordan Henderson (LIVERPOOL), Ashley Young (MAN. UTD), Theo Walcott (ARSENAL), James Milner (MAN. CITY), Stewart Downing (LIVERPOOL), Alex Oxlade-Chamberlaine (ARSENAL),
              
Forvet: Andy Carroll (LIVERPOOL), Wayne Rooney (MAN. UTD), Jermain Defoe (TOTTENHAM), Danny Welbeck (MAN. UTD)
              
Teknik Direktör:Roy Hudson

              

ÖNE ÇIKAN İSİMLER:

            
Wayne Rooney: Yeni bir tarza geçiş aşamasında olan forvet mevkisi, hücum oyuncularının topla daha çok oynamalarını ve orta sahaya kadar sokulup oyunun kurulum aşamasında da rol almalarını zorunlu hale getiriyor. Ve belki de bu akımın öncüsü konumunda bulunan isim Rooney ‘dir. Bu sezon sergilediği 27 gol 5 asistlik performansı kulübü için ifade ettiği şeylerin yanında artık kupa kazanmak isteyen İngiltere için de taşıdığı anlamı gösteriyor bizlere. Komple bir futbolcu olan Rooney de başarılarına böylesine bir kupa ekleyerek zaten çoktan girmeyi garantilediği efsaneler listesindeki yerini sağlamlaştırmak isteyecektir. Bu mutualizm çerçevesinde, her turnuva öncesinde söylenen “bu sefer İngiltere kazanacak” klişesi gerçeğe dönüşebilir.
            
Joleon Lescott: 44 yıl aradan sonra gelen City şampiyonluğunda Kompany ile oluşturduğu sağlam defans ikilisiyle çok önemli bir paya sahipti Lescott. Hem takım arkadaşlarına hem de taraftarlarına güven veren sakinliği ve yeteneği onu Hodgson ‘ın birinci tercihi yapar mı bilinmez ama o formayı giymeyi sonuna kadar hak ettiğini söyleyebiliriz. Görmeye alıştığımız Terry – Ferdinand tandeminin EURO 2012 ‘de kurulamayacak olması onu formaya biraz daha yaklaştıran faktörlerden bir diğeri. Bunun yanında Cahill ve Terry ‘nin sakatlıklarından dolayı belirsiz olan durumları Lescott ‘ın formasını kesinleştirse de bir oyuncu ancak takımıyla beraber yükselebilir özellikle de defans oyuncuları. Sonuç olarak Cahill ve Terry ‘nin durumu onun performansını doğrudan etkileyecektir.
            


Steven Gerrard: İngilizlerin yaptığı en iyi işlerden biri olan orta saha yetiştirmek konusundaki başyapıt kesinlikle Gerrard ‘dır. Sakatlıklarla boğuştuğu bu sezonda takımıyla sadece 18 lig maçına çıkabildi. Maç kondisyonunun eksikliği bir dezavantaj olarak dursa bile onun tecrübesinde ve yeteneğindeki bir yıldız için çok da etkileyici bir eksiklik olmayacaktır. Sadece önderliğini üstleneceği İngiltere Milli Takımı değil tüm futbolseverler ondan çok şey bekliyor ve izlemek için sabırsızlanıyor. Hayatını adadığı Liverpool ile hiç lig şampiyonluğu göremeyen kaptan hak ettiği başarıyı ülkeler bazında kazanmayı herkesten çok istiyordur ve bu olası başarı için onun yapacakları çok önemli bir yerdedir.    
            
Ashley Cole: Ofansif bek kavramının en önemli temsilcilerindendir ancak çoğu meslektaşının aksine defansif anlamda da kusursuza yakın oynayabilen Cole bu açıdan takımının kritik bir parçası. Chelsea formasıyla çok sayıda büyük maça çıkan ve bu sayede üst düzey bir tecrübe kazanan 32 yaşındaki yıldız için turnuva maçlarını oynamayı çok iyi biliyor diyebiliriz. Yetenek kadar bahsettiğim tecrübenin de bir oyuncunun performansını etkilediğini göz önünde bulundurursak Cole ‘un standartlarında ve belki daha da üstünde bir performans sergileyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.   
            
Scott Parker : Lampard ‘ın beklenmedik şekilde sakatlanmasından ve şampiyonayı kaçıracak olmasından sonra Parker ‘ın üzerine düşecek sorumluluk katlarca arttı. Bu durum agresif tarzını biraz daha sakin ve sorumluluk bilince ulaşmış bir tarzla değiştirmesini gerektirecektir. En azından finale çıkmayı isteyen ve sabrı tükenmeye başlayan İngiltere ‘nin bu isteklerinin karşılanması için Parker ‘ın yapması gereken şeyleri başarıyla yapması gerekecektir. Yıllardır İngiltere Ligi ‘nde forma giyen tecrübeli yıldızın sergilediği performans bu yükün altından kalkacağını rahatlıkla söyleyebilmemizi sağlıyor.

          
Genel Değerlendirme

Her turnuva öncesinde "bu sefer olacak, bu sefer İngiltere şampiyon!" iddialarını ısrarla her turnuvada yerle bir eden, beklenenden her zaman çok fazla uzakta olan İngiltere Milli Takımı EURO 2012 öncesinde de aynı hislere sahip. Dünyanın en önemli yıldızlarından oluşan, çok kaliteli bir kadroya sahip olmalarına rağmen tarihlerinde bir final bile bulunduramayan İngiltere sadece taraftarlarını değil herkesi hayal kırıklığına uğratmamak istiyor bu turnuvada. Ki zaten iyi yakalanan bir kimya ile bunu yapacak güce fazlasıyla sahipler. Kağıt üzerinde değerlendirdiğimizde -oyuncular ve istatistikleri- yarı finale çıkmalarının çok normal bir durum olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz ama yine aynı rahatlıkla kafamızda kocaman bir soru işareti oluşabilir. İyi bir İngiltere 'nin oynayacağı futbolun seyir zevki hat safhada olacaktır ve umarım ki bir gün o güzelliği izleyebiliriz. EURO '12 için de yine aynı umutlarla ve sadece futbolcu profillerini düşünerek İngiltere 'nin şampiyonluk adaylarından olduğu söyleyebiliriz.

3 yorum:

mustafa arslan dedi ki...

Rüya görüyosun bildiğin.. Şampiyonluk adayı gibi bir durum söz konusu değil.

Güney Demir dedi ki...

Her turnuva öncesinde olduğu gibi bu turnuvada da sadece kağıt üzerinde baktığımızda adaylar ki zaten ben de bir şey yapabileceklerini sanmıyorum. Olası bir başarıları beni şaşırtır.Yazımda da bu durumdan bahsettim

büyük esnaf dedi ki...

Farkettiniz mi? geçen hafta salı günü radyo programınız yoktu