27 Eylül 2012 Perşembe

Değişen Statüsüyle Türkiye Kupası



                     
62-63 sezonunda başlayan Türkiye kupası serüveni çeşitli format değişiklikleriyle günümüze kadar geldi. Belki de bu değişiklerden en akıllıcası bu sezon yaşandı. Bölgesel Amatör takımlarının da katılmasını sağlayan bu format ilk bakışta sempatik ve bir o kadar da yararlı bir uygulama olarak dikkat çekiyor. Ancak grup aşamalarının tekrardan uygulanacak olması madalyonun diğer yüzü olarak maalesef ki olumlu yönlerin ömrünü bir anlamda kısaltmaktadır.

Grup müsabakalarının oynanması düşük seviye takımların tutunmalarını ve de kupayı ciddiye almalarını ne yazık ki engellemektedir. Öyle ki o seviyeye kadar çıkabilmeleri bile bir sürprizken, devamında kayboluş olan bu zorlu yola çıkmalarını kimse bekleyemez. Çünkü kendilerinden çok üstte olan takımlara karşı alınabilecek galibiyet bir nebze olsun olasılık dahilindeyken, bu şansın iki maç daha devam etmesi pek de mümkün değildir. Her seviyeden takımları turnuvaya dahil etmek dolayısıyla katılımcı sayısını arttırmak ancak bahsettiğimiz eksikliklerin giderilmesiyle pozitif bir adım olabilir.


Grup aşamasından vazgeçerek tek maçlı eleme usulüne geçilmesi, atılması gereken ikinci adımdır ancak son bir adım daha vardır ki o da en güzel örneğini İngiltere FA Cup ‘da gördüğümüz, seribaşının olmadığı eşleşme sistemidir. Bu sistem sayesinde büyük takımlar birbirleriyle daha ilk turlardan bile eşleşebilir dolayısıyla “küçük” takımlar daha üst seviyelere çıkabilirler. Küçük takımlar adına tur atlamanın daha rahat olacağı bu sistem sayesinde kupa sadece büyük takımların prestij aradığı bir oluşum olmaktan çıkıp amatör takımlar için bir heyecan, mutluluk kaynağı olacaktır.


Bu unvana sahip turnuvaların amacının “tabana” yayılmak olması gerekmektedir. Futbolu ülke genelinde bir statüye kavuşturmak, küçük takımlara bir amaç vermek futbolun çehresinin değiştirerek belki de hep istediğimiz seviyeye çıkmamızı sağlayacaktır. Her takıma eşit yaklaşımda bulunmak tabi ki de farkı kapatmayacaktır ancak futbolseverlerin şehirlerinin takımlarını benimsemelerini sağlayabilecektir. Ülkenin kupası tüm bu faktörleri bünyesinde bulundurması gereken bir oluşumdur. 

Hiç yorum yok: