30 Eylül 2012 Pazar

216 Totti



Francesco Totti bu hafta içi oynanan Roma-Sampdoria mücadelesinde attığı gol ile İtalya Ligi Serie A’nın en fazla gol atanlar listesinde 3.sıraya yükseldi. Roma formasıyla ligde 216.Golüne imza atan Totti 3.sıradaki Guiseppe Meazza ve Jose Altafini’yi de yakalamış oldu. Döneminin en iyi oyuncuları arasında olan ve şu anda bile Roma takımının kaptanlığını yapan yaşayan efsane Francesco Totti’yi futbolculuğu, kişiliği ve herşeyden önemlisi Roma şehri ile arasındaki bağları biraz tanıyalım istedim.

1976 yılının 27 Eylül günü Roma sokaklarında Dünya’ya gelen Totti, çocukluk yıllarında sürekli olarak tribünden desteklediği ve taraftarı olduğu kulüp Roma’nın 17 yaşındayken altyapısına geldi. 1992 yılında Roma formasıyla Serie A’da ilk resmi maçına çıkan yıldız oyuncu, 20 yıl önce o gün giydiği Roma formasını hiçbir zaman çıkarmadı. Attığı goller, yaptığı asistler ve oynadığı güzel futbol bir yana Roma takımına olan müthiş bağlılığı taraftarların gözünde onu bir numara yapan yegane etken oldu. Roma’nın sadece bir futbolcusu olarak kalmayıp aynı zamanda da müthiş bir Roma taraftarı olması, Totti-Roma takımı ve Roma halkı arasındaki ilişkileri her geçen gün güçlendirdi. Roma’da Altın Çocuk, Roma’nın Kral’ı ve Gladyatör gibi birbirinden farklı lakaplarla anılan Totti Roma formasıyla 650 maçta forma giydi ve tam olarak Santrafor olmasa da 270’den fazla gole imzasını attı.

20 yılı aşkın bir süredir giydiği Roma formasıyla Totti’nin sadece bir Şampiyonluğu bulunuyor. 6 kez ikincilik görmesine rağmen, Totti’nin yaşadığı tek şampiyonluk 2001 senesinde Fabio Capello önderliğinde altın çağını yaşayan efsane Roma takımıyla gelmişti. Özellikle o şampiyonluktan sonra bir çok Roma futbolcusu daha büyük Avrupa kulüplerine transfer olurken, o takımın belki de en iyi oyuncusu olan ve değeri her geçen gün artan ismi Francesco Totti gönülden bağlı olduğu takımını ve şehrini asla terk etmedi. Futbolunu her geçen gün geliştiren ve her sene daha da olgunlaşan Totti neredeyse 32-33 yaşına kadar yaz ayları transfer piyasasının hep zirvesinde yer aldı. Neyse ki Roma taraftarının her zaman çekindiği bu hadise asla gerçekleşmedi. Roma’nın çok kötü gittiği zamanlarda bile Totti daha büyük bir kulübe transfer olmadı. Transfer olmaması belki de Totti için daha büyük bir kulübün bulunmadığının ve en büyük kulübün Roma olduğunun en güzel kanıtıydı.

Roma’nın bütün rekorlarını çoktandır elinde bulunduran Totti, birçok sene başarısız bir grafik çizen bir kulüpte olmasına ve tam olarak bir forvet olmamasına rağmen bu hafta attığı 216.gol ile en çok gol atanlar listesinde üçüncü sıraya yükseldi. Kariyerinin son günlerini geçiren Totti’nin , attığı 274 golle listenin 1.sırasında bulunan Silvio Piola’yı geçmesi bir hayli zor gözüküyor ancak hemen 2.sıradaki Gunnar Nordahl’la arasında sadece 9 gol bulunuyor ve onu geçeceği neredeyse kesin gibi.


Francesco Totti’nin Roma şehri için anlamı herşeyin üzerindedir ancak onun Dünya Futbol’u için de çok büyük bir anlamı var. Bir futbolcunun başladığı kulüpte devam edip asla başka bir kulübe transfer olmaması ve profesyonel bir futbolcu olmaktan ziyade bazen bir taraftar olarak düşünüp karar vermesi futbolun geldiği en değerli aşamalardan biridir. Bu sebeptendir ki Roma taraftarının Roma’ya katkılarından dolayı Totti’nin heykelini dikmeleri gerekiyorsa, bizlerin de Totti gibi futbolcuların, futbolu bu derece değerli ve anlamlı kıldıkları için herkelini dikmemiz gerekir.

Hiç yorum yok: