23 Eylül 2012 Pazar

Fiyat - Performans


2012-2013 sezonu için transferlerin sonlanması ve futbolcuların kazandıkları maaşların netleşmesiyle "Kim kaç para kazanıyor ve futbolcular aldıkları paraları hak ediyorlar mı ? " tartışmaları boy göstermeye başladı. Özellikle İspanyol medyası sürekli olarak bu konunun peşinde koşmakta. Geçen haftalarda yaptığı "Mutsuzum" açıklamasıyla gündemin bir numaralı konusu olan Cristiano Ronaldo’nun mutsuzluk sebebini İspanyol medyasından pek çok isim aldığı maaşa bağlamıştı. Aynı şekilde bu hafta Barcelona başkanı Sandra Rossell’in 2016’ya kadar sözleşmesi bulunan Messi’nin kontratını şimdiden uzatmamak sorumsuzluk olur açıklaması yine medya tarafından "Messi zam mı istiyor ?" şeklinde lanse edilmişti. Medya bu konunun üstüne gitmekte pek de haksız değil aslında. Zira Dünya Futbol’unun zirvesindeki bu iki ismin kazandıkları paralar bakımından listede geri sıralarda olmaları bu tarz tartışmaların haklı gerekçesi konumunda.


Dünya futbolunun bugün geldiği noktada kazanılan paralarla oynanılan futbol arasında açık bir tutarsızlık olduğu da ortada. Arap sermayesi başta olmak üzere Rus, Çin ve Amerika’lı yatırımcıların futbola bir hayli ilgi göstermeleri futbolun endüstriyelleşmesini hat safaya çıkardığı gibi, bu tarz fiyat-performans tutarsızlıklarına da yol açıyor. Futbolun her kademesinde bu durumun örneklerini rahatlıkla görebiliyoruz. Futbolun zirvesinde Messi, Ronaldo veya İniesta gibi isimleri görürken en çok maaş alan futbolculara baktığımızda bu isimler zirveye bir hayli uzak kalıyorlar.

Biz de bu durumu daha iyi anlatmak için -sadece aldıkları maaş bakımından- Dünya’da En Çok Kazanan 10 futbolcu ve bu futbolcularla ilgili değerlendirmemizi içeren bir  liste çıkardık.

1-) Samuel Eto’o - 20 Milyon €

Samuel Eto’o futbolunun en verimli yıllarında Rusya’nın Anzhi takımına transfer olarak transfer piyasasında büyük bir sürprize imza atmıştı. Yıllık kazancı neredeyse bonservis bedeline eş olan yıldız oyuncu Rusya’da attığı gollerden çok kazandığı paralarla konuşulduğu kesin. Şu anda dünyanın en çok kazanan futbolcusu konumunda olan Eto’o’nun aldığı maaş göz önünde bulundurulunca kariyerinin en iyi zamanlarında neden daha az prestijli bir takıma gittiğini görmek zor değil.

2-) Zlatan İbrahimoviç – 14.5 Milyon  €

İbrahimoviç kuşkusuz dünya futboluna gelmiş ender golcülerden biri. Şu anda da rahatlıkla en iyi birkaç forvet arasında sayabiliriz onu. Ancak o da tıpkı Eto’o gibi kariyerinin en verimli zamanlarında daha iyi takımlarda oynamak varken nispeten düşük prestijli bir ligi seçenlerden. PSG’nin arap fonu ve yapılanmasıyla uzun vade de takımına büyük bir kupa kazandırabilir ama kazandırmasa da yıllık aldığı 14.5 Milyon Euro’luk ücret ona yeter de artar bile.

3-) Rooney – 13.8 Milyon €

Bulunduğu takım, kazandığı para ve oynadığı futbol açısından en dengeli grafiğe sahip oyunculardan biri Wayne Rooney. ManU’nun en değerli oyuncu konumunda ve futboluyla da göz dolduruyor. Kazandığı paraya da söyleyecek pek birşey yok.

4-) Yaya Toure – 13 Milyon €

Manchester City’nin Arap Milyarderlerce satın alınmasıyla yenilenen kadroda en öne çıkan isim. Barcelona kariyerine nazaran M.City’de üstlendiği rol bambaşka. Takımının yıllar sonra kazanılan şampiyonlukta en önemli pay sahibi. Yine de M.City’de değil de ManU, Barcelona veya Real Madrid’de top koştursa ve yine aynı güzel futbolunu oynasaydı bu paraları kazanırmıydı bilinmez.

5-) Aguero – 12.5 Milyon €

Yaşı ve futbolu itibariyle kazandığı para ve oynadığı futbolu tablosunda bir tutarsızlık görülmeyen isimlerden. Bir başka takımda da bu paraları kazanabileceğini söylemek mümkün tabi M.City’de oynuyor olmasıyla onun bu listede birkaç basamak fazladan yükseldiğini söylemek yanlış olmaz.

6-) Drogba – 12 Milyon €

Yaşını, oynadığı futbolu ve takımını değerlendirince onu listenin bu sıralarında görmek fazlasıyla şaşıtıcı bizim için. Kariyerinin son döneminde tamamen iş amaçlı bir tercih olarak gözüküyor Çin tercihi. Aynı şekilde Çinliler için de Drogba’ya verilen bu paralardan beklentiler tabiki futbolla sınırlı değil. Takıma popülerlik kazandırdığı ve flaş bir transfer olarak Çin medyasının önünde olduğu sürece arasıra da gol atarsa Shanghai takımının beklentilerini karşılamış olur.

7-) Torres – 10.8 Milyon €

Aslında bu para 2 yıl önce Liverpool’da fırtına gibi esen Torres’in maaşını göstermekte futbol olarak. Özellikle geçen sezon bir hayli tartışılan ancak senenin sonlarına doğru nispeten toparlayan yıldız oyuncu, futbolunu daha ileriye götüremezse aldığı bu para, bir transfer ücreti olarak kalmaya devam eder.

8-) Conca – 10.6 Milyon €

Yine kariyerinin son zamanlarında Brezilya’dan Çin’e direk uçuş yapanlardan bir isim Dario Conca. Pek çok futbolseverin adını bile duymadığı bu ismin listenin 8.sırasında olması listedeki tutarsızlığın en güzel göstergesi aslında.

9-) Messi – 10.5 Milyon €

Listenin 9.sırasına geldiğimizde Lionel Messi ismini ancak duyabiliyoruz. Futbolu ve takımı hakkında konuşmaya dahi gerek yok. Bu listede 9.sırada kendine yer bulan Messi’nin heralde kalan bütün listelerde 1.sırada olduğunu görmek durumu anlatmaya yetecektir.

10-) Ronaldo – 10 Milyon €

Tıpkı Messi gibi o da futbolu ve takımı açısından tartışılmayacak isimlerden. Mutsuzluğunun sebebi kazandığı para mıdır bilinmez ancak Ronaldo’nun pek çok meslektaşı gibi sermayesi olan düşün prestijli bir takıma transfer olmasıyla kazanabileceği parayı da hiçbir futbolcu rüyasında dahi göremez.

Bu liste acı bir tabloyu gözler önüne seriyor. Fifa’nın bu tutarsızlıkları engellemek konusunda yaptığı atılımlar iyi gelişmeler olarak gözüküyor. Umarız ki Fifa’nın ekonomik fair-play adı altındaki çalışma ve olası yaptırımları güzel sonuçlar verir ve bu gibi tutarsızlıkların önüne geçilmiş olur.

Hiç yorum yok: