7 Ekim 2012 Pazar

Adana Demirspor - Adanaspor


İki kulübün kuluşundan beri var olan ve İstanbul dışındaki en büyük derbilerden biridir Adana Demirspor – Adanaspor derbisi. Maç günleri her büyük derbi maçında olduğu gibi Adana’da da hayat durur ve herkes maça odaklanır. Taraftar nüfusu sebebiyle İstanbul derbileri kadar popüler olmasa da;  rekabet, mücadele ve bu maça verilen önem en az Fenerbahçe-Galatasaray-Beşiktaş takımlarının aralarındaki maçlar kadar fazladır taraftarları için.  

İki takımın taraftarı çok kesin çizgilerle ayrılır birbirinden. Gerek kuruluş felsefeleri olsun, gerek aynı stadı kullanmaları olsun, gerekse Adana şehri içindeki sosyo-ekonomik ayrımlar olsun iki takım taraftarı birbirini pek sevmez. Tabi yine bu ayrımın temel sebebi -dünyadaki her derbide olduğu gibi- bir şehirde iki büyük takımın var olmasının getirdiği rekabet ortamıdır. Bu rekabet ortamı dünya’nın pek çok şehrinde çoğunlukla sahada kalır ve dışarıya pek taşmaz ancak Adana’da işler biraz daha karışıktır. Adana şehrinin havasından mıdır, suyundan mıdır bilinmez maç günleri şehir her anlamda pek bir sıcak olur. Gerek maç öncesi ve sonrası gerekse de saha içinde bir hayli sıcak temaslar olur iki takım taraftarı arasında. Dünya’nın pek çok derbisinde olaylar çıktığını görebiliriz tabiki ancak bu durum Adana’da daha çok hobi haline gelmiştir ve derbinin olmazsa olmazları arasına da girmiştir artık. Her ne kadar saha dışı olaylar hoş olmasa da, bu derece yoğun gerilimlerin yaşanması taraftarların takımlarını ne kadar çok sevdiklerini ve bu derbiye ne kadar önem verdiklerinin en güzel göstergesidir aslında.


2008’den beri 4 yıldır derbiye özlem duyan Adana şehri, Adana Demirspor’un bu sezon PTT 1.Lige yükselmesiyle muradına erdi. Bu hafta başından şehir derbi atmosferini girmeye başlamıştı. İki takımın aynı stadı kullanması sebebiyle genellikle taraftarlar stada eşit olarak yerleşirlerdi ancak bu sene alınan bir kararla deplasman statüsündeki takım taraftarına 2.500 kişilik bir bölümün ayrılması kararlaştırıldı. Bu karara her iki taraftar grubu da tepki gösterse de sonuç değişmedi.


Lige kötü başlayan ve bu maça kadar galibiyeti bulunmayan Adana Demirspor’da işler pek yolunda gitmiyordu. Yine bir hoca değişikliği yaşayan ve Taraftar-Yönetim arasındaki gerginlikleri çözemeyen Demirspor tarafının kuşkusuz galibiyete ihtiyacı vardı. Adanaspor ise deplasman statüsünde olmasına rağmen galibiyete daha yakın olan taraftı ancak maç bir derbiye yakışır cinsten herkesi şaşırtacak şekilde başladı. Adana Demirspor arka arkaya bulduğu gollerle adeta rakibini bozguna uğrattı ve devreyi 4-0 önde kapattı. Tarihi bir farka mı gidiliyor soruları sorulmaya başlanırken ikinci yarı sahada bambaşka bir Adanaspor vardı. Erken bulduğu gollerle skoru 4-2 ‘ye getirdi ve rakibine de büyük bir psikolojik baskı kurmuş oldu. Ancak ilerleyen dakikalarda başka gol olmayınca Adana’da yılın derbisi Adana Demirspor’un 4-2’lik üstünlüğü ile sonuçlanmış oldu.


Maçta İngiltere’yi veya İspanya’yı aratmayacak cinsten herşeyi bulmak mümkündü. Bol gol, kırmızı kart, kaçan pozisyonlar, psikolojik mücadele ve bitmek bilmeyen bir heyecan... Adına yaraşır bir derbi oynandı bugün Adana’da. Böylesine büyük taraftar gücüne sahip ve güçlü mazileri bulunan bu iki kulübümüzün alt ligde oynadığı görmek bizler için acı vericidir. Dileriz ki en yakın zamanda Adana şehri iki takımıyla Süper Lig’de kalıcı olur ve bizler de bu muhteşem derbi atmosferini Süper Lig’de keyifle seyredebiliriz.

Hiç yorum yok: