17 Mayıs 2012 Perşembe

Alex'in Fenerbahçe'si



Yıl 2004, Copa America’da yıldızıı parlayan bir Cruzeiro’lu, Fenerbahçe futbol takımına resmen transfer oluyor. O günlerde transferi büyük sansasyon yaratmasa da onu tanıyanları tarafından takımda çok başarılı olacağına inanılan bir yıldız Fenerbahçe’de öylesine büyük işler yapıyor ki Fenerbahçe’li taraftarların dilinde sadece o isim var artık; Alex de Souza.

Alex’in ne yaptığını daha iyi görmek için tarihte biraz geriye Alex’in Fenerbahçe’ye geldiği yıllara gidelim. 2004 yılında takımdaki ilk senesinde Fenerbahçe şampiyonluğa ulaşırken, Alex de bu başarıdaki en büyük pay sahiplerinden biriydi. Daha o seneden sevilmeye başlanmıştı zaten. 2005-2006 sezonunda Denizli’de son hafta şampiyonluğu kaçıran Fenerbahçe ligi acı bir şekilde ikinci de bitirse Alex 24 asistlik inanılmaz performansıyla uzun bir süre domine edeceği Asist krallıklarından ikincisine de ulaşıyordu.

Alex de Souza

2006-2007 sezonunda, Fenerbahçe’nin 100.yılında takımını bir kez daha şampiyonluğa taşıyan Alex bu sefer asist krallığı ile yetinmeyip 19 golle Fenerbahçe tarihinin ilk yabancı gol kralı ünvanını da eline geçiriyordu. 2007-2008 sezonunun Fenerbahçe için anlamı bambaşkadır. Lig de şampiyonluğu yine kılpayı kaçırıp ikincilikle yetinse de Şampiyonlar Ligi’ndeki çeyrek final başarsıyla Avrupa da altın sezonunu yaşayan Fenerbahçe’de yine en önemli isim o sezon Şampiyonlar Ligi Asist Kralı da olan Alex de Souza’dı. 2008-2009 yılı Alex’in Fenerbahçe’si için en kötü sezondu diyebiliriz. Ligi 4.tamamlayan Fenerbahçe’nin Alex’e rağmen ilk ikiye giremediği tek sezondu bu sezon.

2009-2010 yılında Fenerbahçe yine bir son hafta faciası ile şampiyonluğu Bursa’ya kaptırıyor ve üst üste 4.yılda da ligde şampiyon olamıyordu. Bu dönem herkesin olduğu gibi Alex’in de performansı sorgulanmaya başlanıyordu. Yaşının ilerlemesiyle yeterli verim alınamadığını söyleyenlere Alex de Souza 2010-2011 yılında müthiş bir cevap veriyordu. O yılı 28 golle yine gol kralı olarak tamamlayan Alex takımını da 3.kez şampiyon yapıyordu. Bu yıla geldiğimizde ise Fenerbahçe bir şampiyonluğu daha son hafta kaybederek sezonu 2.sırada tamamladı. Ancak bu sezon Fenerbahçe için bambaşka bir zafer yine kaptan Alex’in önderliğinde geldi. Fenerbahçe’nin 29 yıllık Türkiye Kupası özlemini Alex bile gideremedi diyorduk ki bu sezon Fenerbahçe kupada zafere ulaştı ve bir nevi makus talihini yendi. Alex ise 4-0’lık Bursaspor galibiyetindeki 1 gol 3 asistlik performansıyla adeta kupayı Fenerbahçe’ye tek başına getirdi.


Alex de Souza oynadığı 8 sezonda 2 kez gol kralı 4 kez asist kralı bir kez de şampiyonlar ligi asist kralı oldu. Fenerbahçe tarihinin Avrupa kupalarında en çok oynayan, en çok gol atan futbolcusu ve Fenerbahçe’nin en çok forma giyen yabancı futbolcusu Alex Fenerbahçe’nin 3000.golünü atmış ve geçen sezon Ankaragücü maçında 5 gol atarak farklı bir rekora da imza atmıştır. Ayrıca lig tarihinin de 2 kez gol kralı olan tek yabancı futbolcusudur.

Alex de Souza yaptıklarıyla ve yapacaklarıyla Fenerbahçe tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Alex geldiğinden beri Fenerbahçe futbol takımının Türkiye Ligi’ndeki üstünlüğü açık bir şekilde ortada. 8 sezonun biri hariç hepsinde son haftaya kadar şampiyonluk mücadelesinde bulunan Fenerbahçe bu süreçte 3 kez şampiyon 4 kez de ikinci oldu ve podyumdan hiç inmedi. Kuşkusuz bu başarılı tabloda oynayan her futbolcuların büyük emeği vardır ama Alex’in yaptıkları ve geldiğinden beri oluşan tablo göz önüne alınınca en büyük payın açık ara Alex de Souza’da olduğunu görebiliyoruz. Alex’li Fenerbahçe’den ziyade ‘’Alex’in Fenerbahçe’si’’ halini alana Fenerbahçe’nin Alex takımda olduğu sürece hep zirveye oynayacağını ve Alex’in daha birçok rekor kıracağını şimdiden rahatlıkla söyleyebiliriz.

1 yorum:

Hakan Özkan dedi ki...

Hocam yazı çok güzel ama sanırım seneye son senesi olacak. Bütün takım taraftarları için unutulmayacak bir futbolcu Alex..