25 Mayıs 2012 Cuma

Çek Cumhuriyeti EURO'12


Çek Cumhiriyeti; İspanya, İskoçya, Litvanya ve Liechtenstein’ın bulunduğu I grubunu 2.tamamlayarak Play-Off’a kaldı. Play-Off’ta Karadağ’ı 2-0 ve 1-0’lık skorlarla eleyerek Euro’12 ye katılmaya hak kazandı. Çek Cumhuriyeti turnuvada Polonya, Yunanistan ve Rusya ile A grubunda mücadele edecek.

Avrupa Şampiyonası Geçmişi

Katıldığı Yıllar     = 1960 – 1976 – 1980 – 1996 – 2000 – 2004 - 2008
Şampiyon           = 1976
Final                      =
Yarı Final              = 1960 – 1980 - 2004

Takım Kadrosu

Kaleci                   = Cech (CHELSEA) – Drobny (HAMBURG) – Grigar (TEPLİCE) – Lastuvka(DNİPRO)

Defans                = Kadlec (B.LEVERKUSEN) – Sivok (BEŞİKTAŞ) – Pudil (CESENA) – Hubnik (HERTHA) – Gebre (LİBEREC) – Limbersky (V.PLZEN) – Suchy (S.MOSKOVA) – Rajtoral (V.PLZEN)

Orta Saha            = Rosicky (ARSENAL) – Plasil (BORDEAUX) – Hübschman (S.DONETSK) – Rezek (ANORTHOSİS) – Petrzela (V.PLZEN) – Kolar (V.PLZEN) – Pilar (V.PLZEN) – Jiracek (WOLFSBURG)

Forvet                 = Milan Baros (GALATASARAY) – Necid (CSKA) – Lafata (JABLONEC) – Pekhart (NÜRBERG)

Teknik Direktör = Michal Bilek

Öne Çıkan İsimler

Petr Cech = Dünya’nın sayılı kalecilerinden biri belki de en iyisi diyebileceğimiz bir isim Petr Cech. Chelsea ile bu sezon Şampiyonlar Ligi’ni kazandı. Çek Cumhuriyeti’nin 1 numaralı ismi her anlamda. Ülkesinin kaderi yine onun ellerinde. Yapacağı kurtarışlarla tek başına maç kazanabilecek potansiyele sahip. Tıpkı Şampiyonlar Ligi finalinde yaptıkları gibi.
Rosicky = Çek Cumhuriyeti altın jenerasyonunun en önemli isimlerinden. Takımında yine maestro pozisyonunda görev yapacak. Çok iyi bir sezon geçirmemesine ve ilerleyen yaşına rağmen pek çok dengeyi değiştirebilir turnuvada.
Milan Baros = Çek Cumhuriyeti’nin en golcü oyuncusu. Milli maçlarda müthiş bir grafiği var. Ülkesiyle çıktığı 87 maçta 40 gol var. Takımı Galarasaray’da bu sezon şampiyonluk yaşadı ancak çok iyi bir sezon geçirmedi. Çoğunlukla yedek ve sakat olduğu sezonda yine de 8 gol attı. Gole çok yakın bir isim ve rahatlıkla skoru değiştirebilir. Turnuvada yine ülkesi için çok önemli bir gol silahı olacak.
Tomas Necid = Çek’lerin yeni nesillerinden bir isim. 22 yaşında ve CSKA forması giyiyor. Takımıyla bu sezon 29 maçta 8 gole imza attı. Turnuvanın bir diğer genç yeteneği Necid kendini gösterebilirse hem ülkesini başarıya taşır hem de Çek Cumhuriyeti’nin yeni gol silahı olur.


Genel Değerlendirme

Bir turnuva takımı olan Çek Cumhuriyeti, Çekoslovakya dağıldığından beri bütün Avrupa Şampiyonalarına katıldı. Euro’12de ise çok güzel bir kura çektiler. A grubunda Rusya, Yunanistan ve ev sahibi Polonya ile tur mücadelesi verecekler. Gruptaki her takımın şansı neredeyse eşit. Özellikle eski jenerasyondaki Baros, Rosicky ve Plasil gibi isimlerden verim alabilirlerse Petr Cech ‘in de yardımıyla üst tura yükselebilirler. Turnuvada sürpriz yapmaya açık bir takım. Tabi bir sürpriz bile olsa güçlü rakipleri karşısında Yarı Final’den öteye gidemezler ki bu da Çek’ler için iyi bir başarı olur.

3 yorum:

mustafa arslan dedi ki...

Baros ve Necid için ümit dağıtmışsın ama iş biraz öyle değil. Necid sürekli yedek bekledi Baros'u da bu sezon gördük ülkemizde. Milli forma ile başka oynarlar mı bekleyip göreceğiz..

Erdem Eygi dedi ki...

Haklısınız. Oyuncuların sezon içindeki form durumları bu kupalardaki performanslarını etkiliyor ama her futbolcu için olduğu gibi Baros ve Necid için de bu tarz turnuvalar kendilerini kısa sürede kanıtlamaları için önemli bir fırsat. Belli bir yeteneğe sahipler bu motivasyonla önemli işler yapabilirler ama bu sadece bir olasılık, aksi bir durumun gerçekleşme ihtimali de yüksek

Oğuzhan dedi ki...

Çek cumhuriyeti çektiği şanslı kura sayesinde bir üst tura çıkabilir fakat daha ileri gidebileceğini sanmıyorum. Çünkü gerek kadro yapısı gerek oynadıkları futbol yeterli değil. Her ne kadar avrupa şampiyonalarında danimarka ve yunanistan sürprizlerini yaşamış olsak da çek cumhuriyetinin böyle bir sürpriz yapabileceğini sanmıyorum.
Ayrıca çek cumhuriyetini kendi içerisinde değerlendirdiğimde de 2000'lerin başındaki jenarasyonu daha başarılı buluyorum. Pavel Nedved, Karel Poborsky, Jan Koller, Tomas Rosicky çok başarılı bir hücum hattıydı